ZaidMohamad.com

Mutiara Kata

Rayuan kepada ibu dan bapa

Saya merayu kpd semua ibu bapa…Please please jaga perkataan kitaNak tegur boleh, tapi biar kena caraKritik dan cerca, hati mereka terluka. Bila hati sudah terlukaDia akan mudah kecewaKeyakinan diri semakin tiadaBuat apa pun, serba tak kena Sebagai anak, dia tetap sayangi kitaTapi berlaku konflik dlm dirinyaAPAKAH AKU MASIH BERHARGA?KENAPA AKU BUAT, SEMUA TAK KENA? Hidup …

Rayuan kepada ibu dan bapa Read More »

Krisis spiritual

Assalamualaikum, Salam Jumaat. Krisis spiritual yang melanda generasi muda (dan tua) sememangnya telah diberi amaran oleh Rasulullah SAW. Ini sebagai amaran & ujian kpd kita, ibu bapa dan anak2, agar kita tidak terjebak. Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Umatku akan ditimpa penyakit yang pernah menimpa umat terdahulu.” Sahabat bertanya: …

Krisis spiritual Read More »

Menang tapi kalah

MENANG TAPI KALAHMenang dlm Whatsapp grouo,tapi kawan left group.Menang dgn pelanggan,tapi dia tak akan teruskan pembelian.Menang berbahas dgn kawan,tapi putus hubungan.Menang pergaduhan,tapi hilang pasangan.Menang buktikan adik-beradik salah,tapi mereka dah tak datang menjengah.Menang dgn majikan,tapi dia tak bagi lagi kepercayaan.Menang dgn anak,tapi dia akan memberontak. Kita nak “jadi betul” ke nak “jadi baik”? (Do we want …

Menang tapi kalah Read More »

Biar Cedera Dilanggar Kereta Asalkan Abang Polis Jaga

Turutan kisah Abang Polis Trafik yg jaga anjing cedera, saya nak kongsi 2 Kisah Benar : 1) Pelacur Yang Masuk Ke Syurga Kerana Seekor Anjing.; 2) Pemuda yang memberi makan anjing kelaparan juga masuk Syurga. Daripada Abu Hurairah radiallahu ‘anhu, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: Seorang wanita pelacur diampuni oleh Allah. Wanita itu lalu …

Biar Cedera Dilanggar Kereta Asalkan Abang Polis Jaga Read More »

Terima kasih cikgu

Berniaga itu ibadah. Kerana kita memudahkan urusan orang lain, menyelesaikan kesulitan atau meningkatkan kualiti hidup mereka. Tapi ia juga boleh menjadi bahana, jika kita hanya mengejar habuan dunia (untung) semata2, tanpa mengira buruk baik tindakan kita. Sebab tu Islam mengajar kita membuat akad jual-beli, supaya semua pihak redha dan gembira dgn transaksi. Kalau ada unsur2 …

Terima kasih cikgu Read More »

Biar Membantu Sampai Terkurang Untung Asal Dunia Akhirat Allah Tolong

Berniaga itu ibadah. Kerana kita memudahkan urusan orang lain, menyelesaikan kesulitan atau meningkatkan kualiti hidup mereka. Tapi ia juga boleh menjadi bahana, jika kita hanya mengejar habuan dunia (untung) semata2, tanpa mengira buruk baik tindakan kita. Sebab tu Islam mengajar kita membuat akad jual-beli, supaya semua pihak redha dan gembira dgn transaksi. Kalau ada unsur2 …

Biar Membantu Sampai Terkurang Untung Asal Dunia Akhirat Allah Tolong Read More »

Jalan-jalan Kesabaran

Alhamdulillah done IKIMfm hari ni. Ramai yg minta poster yg saya share tadi. Ini dia… sila KONGSI2KAN dgn rakan/keluarga ya semoga berfaedah… #biarbyzaidmohamad

Saya bukan basuh pinggan tapi saya basuh hati – ATGNA

Alhamdulillah sepanjang PKP ni, skil membasuh pinggan saya semakin mantap. Tak kisahlah, piring ke, pinggan ke, gelas ke malahan periuk kuali pun saya tak ada masalah. “Bersih hingga menciutkan” kata sebuah iklan zaman 80an (siapa ingat, maaf anda tua haha) 😬🙏 Tapi saya hanya nak membantu memudahkan kerja2 memasak isteri saya. Jangan suruh saya masak, …

Saya bukan basuh pinggan tapi saya basuh hati – ATGNA Read More »